esmaspäev, 12. veebruar 2024

Interneti ajaloo varasemad nähtused tänapäeva võtmes (nädal 2)

DNS – vana, kuid tuttav (ja oluline)

Enne DNSi käis arvutite hostinimede ning nende aadresside määramine käsitsi ning vajas telefonikõne tegemist, et neid HOSTS.TXT faili lisada (1). See oli aga tülikas ning ühtlasi kasvasid ka võrguvajadused.

Paul Mockapetris, kelle ülesandeks oli kasutajasõbralikuma võrgu loomine nii, et inimesed ei peaks peast teadma IP-aadresse, on öelnud, et DNS oli loodud selleks, et võimaldada inimestel kasutada nimesid. Ühtlasi tuli neil mõelda, kuidas korraldada domeeninimede jagamine ning teha süsteem üldiselt selline, et puuduksid liigsed piirangud. DNS loodi 1983 aastal ning pärast seda on sellele tehtud ka palju uuendusi. (2)

DNS-i põhimõte on siduda domeeninimi, mida on inimesel loomupoolest kergem meeles pidada, arvutisõbraliku IP-aadressiga kõrvaldades seega vajaduse inimestel meelde jätta pikki ja kohmakaid IP-aadresse (3). See on suur serverite võrgustik, kus on andmebaasid, mis sisaldavad domeeninimesid ja IP-aadresse (4). 

Arvatavasti mingi osa inimestest ei teagi, et kõik domeeninimed, mida nad sisestavad, tõlgitakse arvuti jaoks IP-aadressideks ning seega ei oska nad ka hinnata seda, kui oluline DNS tegelikult on, võimaldades meeles pidada vaid kergeid nimelisi aadresse ning suurendades kasutusmugavust meeletult – ja seda kõike tänase päevani.

Pildi allikas: https://kinsta.com/knowledgebase/what-is-dns/

MINITEL – ammune ja tänaseks kadunud

Prantsusmaal oli juba 1980. aastatel olemas riigi poolt hallatud avalik võrk, mis eksisteeris enne Internetti ja võimaldas teha erinevaid tegevusi, milleks olid näiteks suhtlemine, uudiste lugemine, ostmine, müümine ja mängimine. Selle töötamiseks tuli ühendada telefoniga arvutiterminal, millel olid olemas ekraan ja klaviatuur. Tänu Minitelile said prantslased ühendada ennast väga paljude võrguteenustega, mida oli üle 25 000. (5)

Isegi pärast Interneti loomist jätkasid sajad tuhanded prantslased Miniteli kasutamist 1990. aastatel, kuid see polnud enam midagi väga erilist ning sellel ei nähtud erilist tulevikku. Samuti oli suur osa inimestest liikunud edasi ka juba tänapäevase Interneti peale. Minitel suleti 2012. aastal. (6)

Kindlasti oli Minitel väga positiivne, kuid paratamatult oli sellel palju piiranguid ning uued ja paremad lahendused võtsid Miniteli ülesanded üle. Tegelikult oli üldse väga muljetavaldav see, kui kaua Minitel vastu pidas ja paljudele meeldis. Siiski, olenemata sellest, et see kaua eksisteeris, ei tea suur osa tänapäeva noortest Minitelist midagi.

Pildi allikas: https://www.theatlantic.com/technology/archive/2017/06/minitel/530646/

Viited

1. https://www.akamai.com/glossary/what-is-dns
2. https://www.cloudns.net/blog/dns-history-creation-first/
3. https://www.cloudflare.com/learning/dns/what-is-dns/
4. https://www.itsasap.com/blog/what-is-dns
5. https://www.theatlantic.com/technology/archive/2017/06/minitel/530646/
6. https://spectrum.ieee.org/minitel-the-online-world-france-built-before-the-web

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

IT ja eetika (teema 15)

Uusi tehnoloogilisi lahendusi saab kasutada erinevatel otstarvetel. Sellega on võimalik teha palju head – muuta inimeste elu kergemaks, muga...