esmaspäev, 4. märts 2024

Netiketi kaks reeglit tänapäeval (teema 5)

Kuna tänapäeval toimub suurem osa elust ning infovahetusest hoopis Internetis, siis on oluline, et inimesed teeksid seda õigesti ja jääksid viisakaks. Vaatame, kuidas kujutati võrgusuhtluse reegleid eelmise sajandi lõpus ning milline on nende seis tänapäeval.

SAMA TÄHTIS

Sama tähtis või isegi tähtsam on tänapäeval V. Shea netiketireegel number 2, mille põhimõte on, et võrgus suhtlemisel tuleks käituda samamoodi nagu ka igapäevaelus. Seda kiputakse tihti ära unustama või eirama, sest arvatakse, et võrgus on võimalik olla nähtamatu ning anonüümne. Seetõttu muututakse julgemaks ning öeldakse ja tehakse asju, mida enda nime alt ega ka päriselus kunagi ei tehtaks. Inimestel kaob kartus vahele jääda ning ei mõisteta seda, et ka võrgusuhtluse kaudu toimunud varguse või rünnakuga tegeletakse edasi nii nagu seda tehtaks siis, kui sama asi oleks toime pandud tavaelus. Seega ei ole reeglid või suhtlemisstandardid võrgus mitte kuidagi madalamad kui päriselus. Tuleb alati meeles pidada, et ka see, kellega suheldakse, on inimene (kui jätta tänapäevane juturoboti võimalus välja) ning see suhtlus peaks seetõttu välja nägema samasugune nagu see oleks juhul, kui see toimuks näost näkku.

TÄHTSUSE KAOTANUD

Tähtsuse on kaotanud reegel number 4, mis toob välja seda, et tuleks austada teiste inimeste aega ning võrguühendust – tänapäeval seda aga nii tähtsaks ei peeta. Nii foorumites kui ka privaat- ja grupivestlustes ning veebilehtedel ja uudisteportaalides, kus on suhtlemise võimalus, võivad olla pikad, kohmakad ning korduvad sõnumid ning vastutus aja kulutamise ja raiskamise osas langeb peamiselt sellele osapoolele, kes seda ise tarbib või sellel „sisse laseb voolata“ (peamiselt sotsiaalmeedia kaudu). Internetikogemus ja -suhtlus koosnebki suuresti erinevate uudiste, sõnumite või reklaamide mitmekordsest nägemisest ja/või levitamisest, mida tehakse kas niisama või kindlatel eesmärkidel. Natukenegi üldisemad sõnumid või teadaanded lähevad igaks juhuks kõigile ning ei hakatagi mõtlema sellele, kas tegelikult ka kõik seda informatsiooni vajavad. Internetis surfamine ja võrgus suhtlemine on saanud tähtsamaks osaks igapäevaelust ning pole lihtsalt enam mõne grupi või seltskonna huviala või hobi. Samuti ei ole tolleaegseid probleeme seoses võrguühendusega ning selle efektiivne kasutamine pole niivõrd oluline. Olemas on üpriski kiire ja laialdane ühendus ning selle jaoks, et midagi lugeda või näha, pole vaja enam kaua oodata. Sellegipoolest pole liigne raiskamine hea, kuid see pole see enam nii limiteeritud, kui antud netiketi koostamise hetkel.


Pildi allikas: https://knowyourmeme.com/photos/1041397-rules-of-the-internet 

Netikett pärineb aadressilt http://albion.com/netiquette/


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

IT ja eetika (teema 15)

Uusi tehnoloogilisi lahendusi saab kasutada erinevatel otstarvetel. Sellega on võimalik teha palju head – muuta inimeste elu kergemaks, muga...